България е втора в Европейския съюз по брой компаниите, в които участие

...
България е втора в Европейския съюз по брой компаниите, в които участие
Коментари Харесай

България е втора в ЕС по брой руски компании

България е втора в Европейския съюз по брой фирмите, в които участие имат съветски граждани или съветски компании.

Международната рейтингова агенция Moody's е направила проучване и идентифицирала 46 000 компании в Европейски Съюз, в които над 40% са владеене на съветски компании или съветски физически лица, написа в. „ Сега “.

Проучването е по отношение на 12-тия пакет наказания на Европейски Съюз против Русия, съгласно който от юли 2024 година кредитните и финансовите институции на Европейски Съюз са задължени да съблюдават нови изисквания за отчитане и докладване на всички транзакции, надхвърлящи 100 000 евро, в случай че те са свързани със индивид с генезис Русия. ​​​​​

Еврокомисията поставя фокусът върху фирмите, над 40% от които са благосъстоятелност – директна, непряка или посредством общ дял от собствеността, на руски юридически или физически лица, в това число такива с двойно поданство. 

Оказва се, че в България има 9 581 компании, които отговорят на изискването за 40% съветска благосъстоятелност, съгласно данните на Moody's. Така страната ни се подрежда на второ място след Чехия, където са разпознати 12 480 компании с съветска връзка.

В пет страни от Европейски Съюз - Чехия, България, Германия, Латвия и Италия, са концентирани 2/3 от фирмите, които попадат под особено наблюдаване.

Чехия: 12 480 (27% от всички компании),

България: 9 581 (21%),

Германия: 4 296 (21%),

Латвия: 3338 (21%),

Италия: 2 539 (21%).

Банките, кредитните институции и други задължени финансови субекти в тези страни би трябвало да извърнат изключително внимание на своята експозиция, показват още от Moody's.

Компании с съветска връзка има из цяла Европа и по тази причина финансовите институции във всяка една страна би трябвало да рапортуват на националния способен орган за всяка транзакция на средства на такива компании над 100 000 евро.

Под средства се схваща финансови активи като пари в брой, чекове, парични искове, платежни нареждания и други платежни принадлежности, депозити във финансови институции или други субекти, салда по сметки и отговорности. Прагът от 100 000 евро включва прекачване на активи както еднократно, по този начин и кумулативни транзакции в границите на 6 месеца. 

И още - в така наречен 12-и пакет наказания на Европейски Съюз против Русия, свързани с войната с Украйна, има за цел да ограничи евентуалните нарушавания на подхванатите преди този момент наказания, както и да разкрие източниците на доходи на Русия. 

През 2022 година бе издадена забраната за приемане на депозити от съветски жители или физически лица, пребиваващи в Русия, които надвишават 100 000 евро, напомня Moody's.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР